Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2015. augusztus 26. 21:19 - S.Witwicky

TOP 3 legjobb horror remake-ek

bloggif_55db66531e300.gifA lista szubjektív.Tudom,hogy szinte mind a három darab kifogásolható,mert szemétség jobbnak tekinteni a feldolgozást az eredetinél,ami már epikusnak számít,de számomra jobban sikerült ez a három mozgókép a nagy klasszikus elődöknél.Belevettem pár sokatmondó mozi bevételi adatot,hogy jobban rávilágítsak azoknak,akik még adnak az IMDB-re és annak pontozásaira,ami persze 100%-ig megbízható és neeeem,nem tudnak olyanok pontozni,akik nem látták a filmet és csak a rendező vagy a színész neve,vagy a trailer láttán lepontoznák az adott produkciót(Szarkazmus off). Hangsúlyozom,hogy nem lehúzni kívánom az elődöket,csupán az újrázások jobbak.

A sorrend nem releváns,ez inkább felsorolás. A top 3 azért szerepel címként,mert az első helyen álló film nálam az első helyet foglalja el. Amit még hozzá szeretnék fűzni a listához az az,hogy egyáltalán nem három művel merül ki ez a kategória,de úgy gondoltam,hogy ez a három darab kezdésnek kiváló. Íme!

3. Texas chainsaw massacre (1974)

tcm.jpgTobe Hooper és kis csapata 1974-ben alacsony-mindössze 140.000 dollár-költségvetésből forgatta le a filmet,ami meg is látszik a végeredményen,viszont a remek promóciónak hála a 30 milliós bevétel elhitette a készítőkkel,hogy ez egy jó film.Kétségtelen,hogy klasszikust alkottak,de legyünk őszinték:inkább amatőr vizsgafilm,mint mindent elsöprő erejű mozifilm.A klasszikus jelző is a film körül kialakult mítosznak köszönhető,ami a reklám része volt:IGAZ TÖRTÉNET!!! És akkor még nem volt annyira elcsépelve ez a marketingfogás,mint napjainkban.texas-chain-saw-massacre-1974-butt.jpgA tisztelet igazán kijár a stábnak a kreativitás és a lelkesedés miatt,hiszen nem voltak adottak azok a körülmények,amik a mai nagy produkciókhoz alanyi jogon járnak,de ha várnak pár évet,akkor talán egy hangyányival színvonalasabb produkciót tudtak volna a vászonra pakolni.A filmet egyébként annak idején több országban betiltották(Ausztrália,Egyesült Királyság) brutalitása miatt.Majdnem elfelejtettem ezt a hihetetlen bonyolultsággal bíró sztorit:baráti társaság,Texas,Bőrpofa,kannibál család,survivor girl és Matthew McConaughy az 5 folytatás egyikében.

Texas chainsaw massacre (2003)

the-texas-chainsaw-2003-rev.jpgMichael Bay produceri felügyelete mellett készülhetett el 2003-ban a '74-es film újragondolása,vagyis inkább újraforgatása,mivel sokban nem tér el a sztori:baráti társaság,Texas,Bőrpofa,kannibál család,survivor girl. A filmet Marcus Nispel dirigálta,aki szerintem,az operatőrrel együtt,az egyik legjobb atmoszférájú alkotást rakták össze:érezni a képernyőn keresztül a hőséget és a fojtogató bűzt.A színész gárda tagjai inkább karakter színészek,mindenesetre a műfajhoz illő alakítást nyújtottak(Jessica Biel,Eric Balfour és egy igazi veterán R.Lee Ermey).the-texas-chainsaw-massacre-2003_1.jpg A készítési költség magasabbra hágott,mint '74-ben,9,2 milló dollár volt,de itt sem bánkódtak a készítők,mivel az összbevétel világszerte 28 millió dollárra rúgott. Ami érdekessége a dolognak,2004-ben Arany Málna díjra jelölték a művet legrosszabb remake kategóriában(Mit keres itt? :D )the-texas-chainsaw-massacre-2003.jpg A filmben feltűnik David Dorfman gyerekszínész,aki az első helyezettnél fontosabb szerephez jutott. 

2. Evil dead (1981)

images_5.jpgSam Raimi kétségtelen,hogy egy zseni.Egyéni látásmódját sikerül a vászonra vinni és be tudja vonni a közönségét a történetekbe,viszont első egész estés filmjén látszik,hogy amolyan 'igyunk meg pár sört és dobjunk össze egy horrort az erdőben' alaphangulat után született.evil_dead_005.pngSzintén hatalmas respect a stábnak,mert itt aztán tényleg nem volt pénz-375.000 dollár-olyannyira nem,hogy a filmben látható autó Raimi anyukájáé volt,amely járgány azóta a rendező kabalája,hiszen minden filmjében feltűnik.evil_dead_005.jpgA film egyébként a direktor által rendezett short movie-jának a remake-je és most jön a még nagyobb remake hullám:a filmnek két folytatása készült,a második nem igazán nevezhető folytatásnak,inkább az elsőnek a nagyobb költségvetésű remak-je.Szóval 1978-Within the woods,1981-Evil dead(remake),1987-Evil dead 2(re-remake).Tényleg a sztori:baráti társaság,erdei kunyhó,holtak könyve,démonok,survivor guy.Főhősünk Ash(Bruce Campbell)aki az első epizódban még nem,de a folytatásokban epikus hőssé nőtte ki magát.

Evil dead (2013)

evildead2013.jpgElső egész estés moziját dirigálhatta le Fede Alvarez,akinek eddig csak rövid filmek kerültek ki a keze alól.Sam Raimi és Bruce Campbell felügyelete mellett egy egész pofás feldolgozás készült,csak az volt a bemutató időpontjával a baj,hogy A ház az erdő mélyén után jött ki így a közönség egy időre jól lakott a ház az erdő mélyén klisével.Viszont a promóciót fel tudták turbózni kicsit:a film nem használ CGI-t!Hááááát,ma?Komolyan?Neeeem! :D Ennek ellenére a 17 milliós(CGI nélkül mi kerül ennyibe?)büdzsé megtérült(54 millió)így a rendező előtt megnyílt Hollywood kapuja,míg a két producernek esélye lehetett feltámasztani az eredeti trilógia főhősét,Ash-t,akinek ősszel indul a TV sorozata Ash vs. Evil dead címmel.Itt azért a sztori más:baráti társaság,erdei kunyhó,holtak könyve,démonok,survivor GIRL. Ide nem a remake előzetesét szúrom,hanem az Evil dead kultstátuszban lévő főhősének a sorozat ízelítőjét. Az Ash vs. evil dead ősszel startol.

evil-dead-picture01.jpg

 

1. Ringu (1998)

ringu4.jpgA Hideo Nakata által rendezett film két okból is kitűnik a felsorolásból.Ez egy japán mű;ezúttal nem amerikai produkció szolgáltatta az alapanyagot és e horrornak nem kellett várnia 20-30 évet,mindössze 4 év telt el az újra gondolásig és megnyitotta az ázsiai filmek előtt az utat Hollywoodba (The grudge).Itt a minőség sem elhanyagolható,igényes munka,bár az európaiak számára a japán kultúra köré írt történet kissé nehezen emészthető,nekem sem lopta be magát a szívembe,idegen és távolságtartó maradt végig és az idő szinte megállt a nézése közben.ringu-1.jpgA költség-bevétel arányról nem találtam nagyon sok mindent,de biztos volt valami,ha az amcsik lecsaptak rá. Sztori: VHS kazi,kút,7 nap,hosszú hajú ázsiai kislány,survivor girl,végső megoldás. A film hangulata számomra nem érte el a kellő hatást,ellentétben a remake hangulatával,aminek a címe

The ring (2002)

rxhejc7.jpgKevés olyan celluloid terméket tudnék nevén nevezni,amely ilyen mélyen letaszított volna a nyomasztó atmoszféra szakadékába és nem engedett volna onnan kimászni,csak két óra elteltével. Gore Verbinski kitűnő választásnak bizonyult a projekthez,jöhet akármilyen Karib-tenger kalózai,a szememben ez a legjobban sikerült műve a rendezőnek.Kiváló történetvezetés,ritmus jellemzi és az érdeklődést is sikerül fenn tartania a hosszú játékidő ellenére is. A színészek sem akárkik:Naomi Watts hétköznapi egyszerűséggel jeleníti meg a tökös újságírónőt,nem viszi túlzásba az érzelmeket,nem válik irritálóvá.747eadb6ab50f55228d78821eed4c7bf.png David Dorfman,akit említettem a TTCM-nél,itt hálásabb szerephez jutott és fiatal kora ellenére remekel. Brian Cox is tiszteletét teszi egy kisebb szerepben,de az előtt is le a kalappal. Hans Zimmer nevét is meg kell említeni,mert a nyomasztó hangulathoz nem kis mértékben járul hozzá. Sztori: VHS kazi,kút,7 nap,hosszú hajú amerikai kislány,survivor girl,végső megoldás + lovak. A 48 milliós forgatási költség kamatostul megtérült,hiszen világszerte 249 millió dollárt kalapolt össze a film a jegypénztáraknál. Ennek köszönhetően sajnos elkészült egy folytatás is,amit az eredeti Ringu rendezője dirigált. Hideo Nakata szerény véleményem szerint elcseszte,de komolyan,a mozi belefulladt a teljes érdektelenségbe és az erőltetett mesélésbe.

Ezek lettek volna a remekelt remake-ek. Nem azt állítom,hogy az eredetiek nem érnek meg másfél vagy két órát az életünkből,mert epikusságuk elvitathatatlan,de valamiért az újrájuk,bizonyos embereknek- pl nekem- emészthetőbbek.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozikon.blog.hu/api/trackback/id/tr707731418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.08.27. 10:22:02

Dawn of the dead megérdemelne egy helyet... És akkor már csak egy kell hogy 5ös lista legyen :)

S.Witwicky 2015.08.27. 18:45:52

@Globetrotter2014: Nem merült ki a készlet,ezek azok amiket mostanában újráztam.Az Amityville horror sem egy elhanyagolható darab Ryan Reynolds-szal,hoppá meg is van az 5! :D

Simeone12 2015.08.27. 21:31:43

Sajnos egyiket se láttam :)
süti beállítások módosítása